Przepis na jesienną zupę z dyni – idealne rozwiązanie na chłodne dni

Kiedy myślimy o dyni, wielu z nas kojarzy ją z typową dekoracją Halloween lub przekształceniem w magiczną powózkę dla Kopciuszka. Tymczasem, ten pomarańczowy owoc ma dużo więcej do zaoferowania. Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze, jest nie tylko dekoracją, ale także doskonałym składnikiem w kuchni. Dynia sprawdza się szczególnie jako element smacznej, pożywnej i rozgrzewającej zupy.

Choć niektórzy mogą pomylić dynię za warzywo, to jednak jest ona owocem. Jej zdrowotne właściwości są cenione od dawna. Jesień to idealny okres do skorzystania z jej dobrodziejstwa, przygotowując z niej sycącą zupę.

Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania pysznej zupy dyniowej:

– paczka makaronu nitki

– mniej więcej 1 ½ kg dyni

– dwie średnie cebule

– jedna łyżka kaparów w zalewie

– ¼ łyżeczki płatków chili

– trzy łyżki oleju

– 100 mililitrów słodkiej śmietanki

– woda

– sól do smaku

Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, po czym ostudzamy go w zimnej wodzie i dobrze odcedzamy. Następnie obieramy dynię i cebulę, kroimy je na średnią kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, kiedy zaczną się złoceć. Wtedy dodajemy płatki chilli, doprawiamy solą i zalewamy wodą tak, aby pokryła ona dynię. Gotujemy do momentu, gdy składniki stają się miękkie, ale nie powinny być rozgotowane. Połowę zupy miksujemy ze śmietanką, a następnie łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy jeszcze chwilę. Zupę podajemy z makaronem nitki. Smacznego!