Kiedy myślimy o dyni, wielu z nas kojarzy ją z typową dekoracją Halloween lub przekształceniem w magiczną powózkę dla Kopciuszka. Tymczasem, ten pomarańczowy owoc ma dużo więcej do zaoferowania. Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze, jest nie tylko dekoracją, ale także doskonałym składnikiem w kuchni. Dynia sprawdza się szczególnie jako element smacznej, pożywnej i rozgrzewającej zupy.
Choć niektórzy mogą pomylić dynię za warzywo, to jednak jest ona owocem. Jej zdrowotne właściwości są cenione od dawna. Jesień to idealny okres do skorzystania z jej dobrodziejstwa, przygotowując z niej sycącą zupę.
Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania pysznej zupy dyniowej:
– paczka makaronu nitki
– mniej więcej 1 ½ kg dyni
– dwie średnie cebule
– jedna łyżka kaparów w zalewie
– ¼ łyżeczki płatków chili
– trzy łyżki oleju
– 100 mililitrów słodkiej śmietanki
– woda
– sól do smaku
Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, po czym ostudzamy go w zimnej wodzie i dobrze odcedzamy. Następnie obieramy dynię i cebulę, kroimy je na średnią kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, kiedy zaczną się złoceć. Wtedy dodajemy płatki chilli, doprawiamy solą i zalewamy wodą tak, aby pokryła ona dynię. Gotujemy do momentu, gdy składniki stają się miękkie, ale nie powinny być rozgotowane. Połowę zupy miksujemy ze śmietanką, a następnie łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy jeszcze chwilę. Zupę podajemy z makaronem nitki. Smacznego!