Zła praktyka przechowywania jajek – jak to robić prawidłowo?

W kulinarnym świecie, jajka są jednym z najważniejszych składników, jednak czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, że mogą być przechowywane w niewłaściwy sposób? Specjalista od przechowywania żywności podpowiada, gdzie powinny być one ulokowane, aby ich świeżość była zabezpieczona przez możliwie długi okres.

Nie ulega wątpliwości, że standardem jest przechowywanie jajek w lodówce, ale nie każda metoda jest dobrze do tego przystosowana.

Adam Oakley, specjalista od przechowywania produktów spożywczych, zauważa, że największą pomyłką jest pozostawianie jajek w drzwiach lodówki. Mimo, że wiele modeli lodówek posiada specjalne miejsca na jajka, to właśnie ta lokalizacja jest najmniej optymalna. Jak wyjaśnia Oakley, drzwi lodówki są narażone na stałe zmiany temperatury, co tworzy idealne warunki dla rozwoju bakterii i może przyspieszyć proces psucia się jajek.

Zamiast umieszczać je w drzwiach lodówki, jajka powinny być przechowywane w centralnej części urządzenia, gdzie temperatura zwykle jest poniżej 2°C. Taki sposób przechowywania gwarantuje najlepszą świeżość i przedłuża okres przydatności do spożycia jajek.

Jako dodatkową radę dla utrzymania jak najlepszej jakości jajek, ekspert zaleca przechowywanie ich w oryginalnych kartonach, które zapewniają naturalną ochronę. Jajka nie powinny być myte przed przechowywaniem, ponieważ usuwanie ich naturalnej powłoki może zwiększyć ryzyko kontaktu z bakteriami. Właściwym podejściem jest również przechowywanie jajek ostrym końcem skierowanym w dół – to pomaga utrzymać żółtko w centralnej pozycji.